makaleler
 Kapalı Alanlarda Çalışma Eğitimi - 23.06.2010

Pompa altı ve Tank üzeri sumplarında kapalı alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini unutmayın..

Akaryakıt istasyonlarında  birçok  kapalı alan mevcut olup ve bu alanlarda çalışma birçok tehlikeyi de beraberinde getirebilir. Bu alanda faaliyet gösteren kişi ve şirketler bu tehlikeleri bilmeli ve gereken önlemleri almalıdır.

Kapalı alan olarak tanımlanmış alanların coğunluğuna “ Kapalı Alanlara Giriş İzni “ olmadan girilmemelidir.  Bu alanlar;

  • Tehlikeli atmosfere sahip alanlar,
  • Boğulma ve içine alarak yok etme tehlikesine sahip alanlar,
  • Kısıtlı bir çalışma alanına ve yetersiz giriş/çıkışa sahip alanlar
  • Yetersiz oksijene sahip  alanlar,
  • Ciddi emniyet ve sağlık riski taşıyan alanlar

olarak sıralanabilir.

“ Kapalı Alanlara Giriş İzni “gerektiren yerlere en tipik örnekler depolama tankları, tank üzeri ve pompa altı sumplar, pis su menholleri , yağ değiştirme yerleri, drenaj ve kanalizasyon çukurları örnek olarak verilebilir.

Birçok çalışan akaryakıt depolama tanklarını kapalı alan ve giriş izni gerektiren yerler olarak nitelemelerine rağmen, tank üzerindeki menholleri geniş ve rahat çalışılabilir menhol sumplarından dolayı bu alana ve izne dahil etmemektedirler.

Evet, bu alanlar çalışmak için yeterli büyüklüğe sahip olabilirler ancak unutulmamalıdırki,  giriş izni gerektiren bir diğer kriter “ tehlikeli atmosfere sahip olma “ şartı olup tank sumplarıda bu kriterden dolayı giriş-izni gerektiren alan olarak değerlendirilmelidir.

Bu alanlar çalışanların tehlikeli maddelerden ve yangın gibi olaylardan dolayı sadece yaralanmasına değil ölümünede sebep olabilir.

Kısa zamanda düşen oksijen seviyesinden dolayı  çalışanın bilinç kaybına ve bayılmasınada sebep olabilki, bu durumu önlemeye tek başına  giriş iznide yeterli değildir. Sump içinde birikmiş yakıt buharlaşarak nefes almamızı engelleyebilir ve bu ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Akaryakıt istasyonlarında çalışan birçok müteahhit çalışanı kapalı alanlarla ilgili çok yetersiz bilgiye sahiptirler. Çoğunlukla bu alanlara girerken iş izni gerekliliğini, havadaki oksijen oranının ölçülmesi ve  havalandırma gerekliliğini bilmemekte, gözetmen bulundurmayı ve kurtarma - yardım prosedürlerini ihmal edebilmektedirler.

Profesyonel olarak çalışan müteahhit ve servis sağlayıcı şirketler ise “ Kapalaı Alanlara Giriş İzni “çerçevesinde gerekli olan kurallara % 100 uygunluk sağlamakta ve olası sorunları minimuma indirmektedirler.

 

tüm makaleler
Tasarım Grup | Duygu AĞIRAL'ın katkılarıyla  |  XHTML 1.0 | CSS 2.1  |

ORAK Proje Yönetimi Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti. - Akaryakıt, danışmanlık, Akaryakıt İstasyonları, Petrol Sektörü, LPG danışmanlık, Proje Kontrolü, ISIG Eğitimleri, SEÇ Eğitimleri, SEÇ-G Eğitimleri, ISEÇ Eğitimleri, Emniyetli Çalışma, Akaryakıt İstasyonu Teknik Eğitimleri, LPG proje hizmetleri, Akaryakıt istasyonu proje hizmetleri, Müteahhit akreditasyonu, Müteahhit Yeterlilik, Müteahhit Ön yeterlilik, Müteahhit Emniyet Pasaportu, Safety, ISO 9001, OHSAS 14001, Akaryakıt İstasyon Ruhsatı, Akaryakıt İstasyon Yönetmeliği, Saha Betonu, TSE 12820, TSE 11939, Kaza Nedenleri, Kaza Önlemleri, İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Mevzuat, Mevzuatlar, Akaryakıt İstasyon Mevzuatları, Müteahhit Yeterliliği, Müteahhit Eğitimi, Tank Kaplaması, Tank Cidarlaması, Akaryakıt Tank Temizliği, Akaryakıt Tank Cidarlaması, Akaryakıt Tank Kaplaması, Akaryakıt Tank Tamiri, NEBOSH International General Certificate, NEBOSH, NEBOSH Uluslararası Sertifika Egitimi, NEBOSH İş sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, NEBOSH Training, NEBOSH IGC, NEBOSH Eğitimi, IOSH Managing Safely, IOSH Egitimi, IOSH İş Sağlığı ve Güvenliği